Wednesday, 17 November 2010

Bile berenti ROKOK

salam kasih

entry kali ni pasal ROKOK
yeah rokok mmg dh naik harga tp stil ade org yg beli gak.
but aku nk crita ckit sal aku ade "teman" @ "kekasih ati" yg merokok.
sejak aku kenal die , yes die mmg merokok but tak heavy sgt. aku intebiu die since
when die stat, die kate F3!! orait, die pomis me 1 day die akan benti. stelah itu bru aku akan trime die as bf.

tahun petama.. makin heavy sbb die campur dlm
kalangan perokok2. mmbe die sume isap rokok.
well... thun kedua die stop college then cont dekat ckit ngn tmpt blaja aku. yes..kawan2 die tak byk merokok.. but die stil rokok tp tak selalu mcm dlu, n die pon hormat lau nk mrokok g jejauh dr aku. aku bg syarat kat die lau nk isap, g jejauh... mmndgkan die taknak g jejauh takot aku kene kidnap, so die pon tak isap (bijakkan aku ??? ) ahak! tp surely balik uma kang die isap lik tp takpe skurang2nye die bjaye utk tahan.

tahun ketiga.... kawan2 die sume takde sorang pon yg smoking.
so die pon tak smoke la.. kecuali lau ade mmbe2 lua die yg tbe2 bwk rokok , die mmg akan tapau sebatang dua. dlu2 pas makan die mst nk isap... tp pelan2 aku pupuk, sebatang je bleh. lame2 dh tak isap dah.

n kejayaan yg paling besa buat aku memberhentikan die merokok ni bile...
satu hari... aku teman die g intebiu... dalam lif ni bau rokok kuat gile.. aku tahan jela.
aku tgok die... die dh mcm org x cukup napas !! gara2 tak tahan bau rokok .
die kate "x tahan la.. busuk bau rokok"
(sambil2 menghalau asap rokok).

kejayaan yg utama lg bile die sendiri mengaku die tak bleh bau asap rokok dah! yeay!! di citu aku rse sedikit penghargaan buat diri sndri... he can do it!!! but it takes time! almost 3 year k!! sabar.... pelan2 pupuk si dia...

tp aku paham.. die tak boleh berhenti gitu saje. so bile aku nk kua ngn die, aku akan beli sugus peberet die yg gummy punye sbb die suke. so aku assume tu sbg pgganti rokok die. btw, skrg ni lau tade sugus tu pon die dh mmg tak rokok. aku suka sgt!! sgt suke!! alhamdullillah...

No comments:

Post a Comment